Feature: POCKETOPERA LA TRAVIATA: STERVEN AAN JE DIEPSTE WENS at Violetta Is In Het Concept Van Regisseur Dorike Van Genderen Een Trans Vrouw!

Violetta is in het concept van regisseur Dorike van Genderen een trans vrouw

Feature: OPUSONE BRENGT ODE AAN ALBERT MOL IN EEN NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL at DeLaMar

Van 5 november - 9 december 2021 toeren wij met de nieuwe pocketopera La traviata door Nederland. In de bewerking van regisseur Dorike van Genderen is Violetta een trans vrouw. Het concept is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (1882 - 1931), die als een van de eersten geslachtsveranderende operaties onderging en daar uiteindelijk aan stierf.

De muzikale leiding is in handen van dirigent Alistair Digges en de hoofdrollen worden gezongen door sopraan Aylin Sezer, tenor Jose Semerilla Romero en bariton Aleš Jenis.

Speeldata: Zwolle (5+7 nov), Cuijk (11 nov), Amsterdam (13 + 14 nov), Enschede (18 nov), Zeist (20 nov), Gouda (24 nov), Zutphen (30 nov), Haarlem (3 dec), Rotterdam (7 dec), Leiden (9 dec).

Info: https://reisopera.nl/programma/la-traviata-pocketopera

Het concept

Net als in Giuseppe Verdi's oorspronkelijke opera uit 1853 staat een vrouw centraal die door haar omgeving niet wordt geaccepteerd, die verstoten wordt. In Verdi's tijd was Violetta een prostituee. In deze versie is Violetta een trans vrouw - een man die van binnen vrouw is. Hoe kun je dan toch jezelf zijn? En hoe word je wie je werkelijk bent?

Feature: OPUSONE BRENGT ODE AAN ALBERT MOL IN EEN NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL at DeLaMar

'La traviata' betekent letterlijk 'de dolende'

We volgen de innerlijke zoektocht en de strijd tegen maatschappelijke vooroordelen van hoofdpersoon Violetta Valéry. Bijzonder is dat dit niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera is, maar dat regisseur Dorike van Genderen een nieuw verhaal heeft gecreëerd rond de figuur van Violetta.

Lili Elbe als inspiratie

In deze productie is zij een trans vrouw - geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), een van de eerste mannen die in de jaren '30 geslachtsveranderende operaties onderging. Waar Violetta in Verdi's tijd door schaamte en vooroordelen omgeven was omdat zij een 'courtisane' was, valt Violetta in deze productie ten prooi aan hetzelfde gevoel van schaamte en maatschappelijke afwijzing omdat ze zich gevangen voelt in een verkeerd lichaam. Beide Violetta's zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk.

Het verhaal

We maken kennis met Orlando/Violetta (nog in mannengedaante) en zijn vrouw Annina. Op een feest maakt Violetta kennis met de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd is op Violetta. Violetta is erg gecharmeerd van Alfredo, maar wijst een relatie in eerste instantie af omdat hij zijn transitie naar vrouw nog niet afgerond heeft. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar.

Alfredo's vader, Giorgio Germont, keurt de relatie echter wel af. Hij is bang dat zijn dochter Elba hierdoor geen goed huwelijk kan sluiten en vraagt Violetta om te breken met Alfredo.

Violetta is geraakt door de onschuld van de jonge Elba, stemt toe en beëindigt haar relatie met Alfredo. Deze is hier woedend over en neemt wraak door Violetta te 'outen'.

Rond het ziekbed van Violetta verzamelen zich alle personages in haar leven. Violetta weet dat ze stervende is, maar ze is niet bedroefd. Ze is nu immers wie ze al die jaren al werkelijk was.

Feature: OPUSONE BRENGT ODE AAN ALBERT MOL IN EEN NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL at DeLaMar

'La traviata is ervoor gemaakt'

Misschien is het dankzij Verdi's drang om de boel op scherp te zetten. Feit is, volgens regisseur Dorike van Genderen, dat de opera La traviata gemáákt lijkt voor het transgender drama dat haar voor ogen staat. Het verhaal van Violetta als vrouw met een transitiegeschiedenis is voor iedereen

herkenbaar, gelooft Van Genderen. "Op onze eigen manier zoeken we allemaal naar liefde en acceptatie."

Regisseur Dorike van Genderen en muzikaal leider Alistair Digges vertellen meer over de productie in deze mini-documentaire: https://youtu.be/sjYYs2Eb6jk

Team

Muzikale leiding Alistair Digges

Regie Dorike van Genderen

Decor- en

kostuumontwerp Julie Weideli

Lichtontwerp Tim van 't Hof

Dramaturgie Karim Ameur

Cast

Orlando/Violetta Valéry Aylin Sezer

Alfredo Germont José Simerilla Romero

Giorgio Germont Aleš Jenis

Annina Valéry Liza Lozica Vjera

Dottore Grenvil Alexander de Jong

Elba Germont Sarah Konig

Elba Germont Zoë 't Hooft

Fluit Imre Rolleman

Klarinet Jules Baeten

Viool Sergei Bolotnyy

Viool Arthur Ornée

Altviool Ekaterina Degtiareva

Fagot Pedro Méndez

Cello Jan Ype Nota

Contrabas Finne van der Maar

De productie wordt gezongen in het Italiaans en is voorzien van Nederlandse en Engelse boventitels.

De voorstelling duurt ca. 90 minuten zonder pauze.

Pocketversie en bewerking van de opera (1853) van Giuseppe Verdi. Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas. Met medewerking van musici van het Noord Nederlands Orkest.

Reisopera Concept Challenge

Deze opera is de tweede productie in de serie Reisopera Concept Challenge. De eerste productie in dit meerjarig talentprogramma was de pocketopera Jevgeni Onjegin (november/december 2019).RELATED STORIES - Netherlands

Feature: FRANK SANDERS MET THE ROZETTES TERUG IN BETTY ASFALT!

Na het grote succes van The Rozettes in 2014 en 2015, De Grande Finale in 2016 en The Rozettes 4 Ever in 2019, keert Frank Sanders in juni terug in het theater met The Rozettes Somewhere over the Rainbow. Met een script van Allard Blom en in regie van Bas Groenenberg is de The Rozettes Somewhere over the Rainbow slechts negen keer te zien in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.

Feature: JAN TEKSTRA IN SPEKTAKELMUSICAL DE TOCHT!

Jan Tekstra uit Sneek. Als je hem niet kent, ken je toch zeker wel één van de vele bekende liedjes die hij schreef. Artiesten als Maan, Tabitha, Merol, Borsato, Liesbeth List, Herman Brood en vele anderen namen liedjes van hem op. Hits als ‘Ze Huilt Maar Ze Lacht’ en bijvoorbeeld ‘Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht’ staan zijn handtekening onder. Maar hij doet meer. Zijn script over de beroemde coureur Jack Middelburg, Jumping Jack op de TT in Assen onder regie van Frank Lammers, gooide hoge ogen en sindsdien duikt zijn naam als scriptschrijver in theaterland met steeds grotere regelmaat op. Misfit De Musical bijvoorbeeld, waar hij het script voor schreef, werd dit jaar beloond met een Musical Award nominatie voor beste originele musical.

Feature: LES MISERABLES GROTE WINNAAR MUSICAL AWARDS 2023!

Vanavond zijn, vanuit het AFAS Circustheater Scheveningen, voor de 21e keer de Musical Awards uitgereikt. De vakjury, bestaande uit Hilde Scholten, nieuwkomer Jamai Loman, Henriëtte Tol, Maurice Luttikhuis, Joy Kreiken, Arno Gelder en Dianne Zuidema, heeft in 19 verschillende categorieën de winnaars verkozen. Grote winnaars zijn Les Misérables met 6 awards (waaronder die van Beste Grote Musical) en Sweeney Todd met 4 awards (waaronder die van Beste Kleine Musical). Les Misérables ontving de VriendenLoterij Publieksprijs voor Beste Musical en Assepoester ontving de Eventim Publieksprijs voor Beste Familiemusical. De musical Blind Date ontving de award voor Beste Nieuwe Nederlandse Oorspronkelijke Musical.

Feature: DELAMAR TRAKTEERT OP 12,5 JAAR GRATIS THEATER!

Het Amsterdamse theater DeLaMar opende 12,5 jaar geleden officieel haar deuren. Sindsdien kunnen bezoekers genieten van o.a. toneel-, cabaret- en musicalvoorstellingen. Om dit jubileum te vieren, nodigt DeLaMar op zaterdag 27 mei 2023 theaterliefhebbers uit voor een heus verjaardagsfeestje. Met als hoogtepunt: een speurtocht door het theater naar 12,5 jaar gratis theaterbezoek! Om 14:00 uur wordt het feestelijke startschot gegeven aan de Marnixstraat. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.


From This Author - Chantal Kunst

Chantal is a passionated theatregoer and takes the same passion into her day job: voice casting director, where she casts voice-actors for commercials and other projects. From her home base Amste... (read more about this author)

Videos


#repshow# in #getregions.name[i]# BE MORE CHILL
Zonnehuis Theater (7/01-7/09)
VIEW ALL SHOWS  ADD A SHOW  

Recommended For You