Skip to main content Skip to footer site map
Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.

Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.

Litku Klemetti Kulttuuritalolla 1.12.2022, Asiatonta oleskelua -kiertue.

Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.

Litku astelee pimeällä näyttämöllä kohti istumapaikkaansa ja kompastuu johonkin matkalla. Siksi juuri rakastan häntä.

Sain kunnian tulla Helsingin Kulttuuritalolle Litkun keikalle, arvioimaan katsojakokemustani musiikkielämyksen äärellä.

Ilta alkoi kappaleella, jossa Litku saattelee meidät alkutaipaleensa ääreen: piano on saatu lahjaksi ja sanoitukset ovat korneja, hän ajattelee. Eipä tiennytkään, kuinka aitoja, ihania ja syviä sanatulkintoja hän on tehnyt elämästä muiden kuultavaksi ja ennen kaikkea samaistuttavaksi.

Litku antaa melodian ja sanat spesifeille hetkille, paikoille ja tarinoille, oli kyseessä sitten kesäyö, perjantai keskustassa, erilaisena olemisen rohkeus, vitutus kaikki-on-hyvin -esittämistä kohtaan tai nuoren tytön seksiunet (lempikappaleeni).

Litkukaraoke täytti ensimmäisen osion ennen väliaikaa. Litkukaraokeen päästäkseen fanit olivat saaneet osallistua jonkinlaiseen arvontaan niin, että voittajat pääsivät vetämään livekaraokea lempikappaleistaan. Ennen karaokevetoja Litku kertoo rennolla otteella faktaa ja historiaa juuri niistä kappaleista, joita fanit tulevat yksitellen vetämään, kuitenkaan biisejä liikaa etukäteen nimeämättä. Hän sijoittaa ne selkeästi sekä aika- että avaruusjanalle: ollaan esimerkiksi junassa, Jyväskylässä tai vuodessa 2016, kun biisi on saanut alkunsa. Näistä vihjeistä yleisö voi virneen kautta hieman arvailla, että mikä kappale sieltä voisikaan olla tulossa. Kirkkaana kirsikkana kakunpäällä ovat fanien lähettämät saatekirjeet, joita Litku lukee ja kommentoi kiitollisena ennen karaokevetoja. Hän toivottaa esiintyjät aina heidän nimimerkkien siivin tervetulleeksi lavalle.

"Me kuvattiin nää vikat karaokevideot just ennen lähtöä", Litku toteaa ja saan muistutuksen, etten ole yksin viimetipassa-piirteeni kanssa. Karaokevideoit tuovat mieleen 2010-luvun (+-2v.) Youtuben, jonne videot väsättiin Windows Movie Makerilla. Tai irc-gallerian, jossa kuviin lisättiin yhden värin tekstiä huolettomasti. Piis and laaw. Meininki on yhteisöllinen ja esimerkiksi koiran temmellystä jaksaa kuin jaksaakin seurata koko kappaleen ajan, tai sitä, miten Litku nauraa pissat housussa bändikaverinsa jammailulle niin, että videokuva alkaa valua alas maahan. Kimaltava mekko -kappaleen esittäjällä on kimaltava mekko.

Litku on läheinen ja lämmin faneillensa, jotka pysyvät uskollisina, palauttaen vastavuoroisesti hänelle lempeyttä ja ymmärrystä, mitä elämä sitten tuokaan sankarimme eteen. Minunkin faniviesteihini on aikamme sanataituri jättänyt sydämen. Hänen tulkintansa uppoavat syvälle, erityisesti oman sukupolvensa edustajiin, 80-90 -luvun lapsiin.

Hän on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä, tuo esille elämän kauniit yksityiskohdat ja toteaa junasta pois astuessaan: "Maalla on kiva asua, mutta kaupunkiin on kiva tulla" - meitä, meitä varten!

Toisella osiolla väliajan jälkeen kuulemme Litkun uusimman levyn Asiatonta oleskelua antimia. Jousikvartettia olisi voinut miksata kovemmalle, puhaltimet kuuluivat hyvin. Valosuunnittelu on vahvaa, täynnä päävärejä, jotka lopulta sointuvat myös Litkun mekkoon ja luomiväriin. Vanhana sieluna Litku hehkuu retrolookissaan ja jännitys karisee hänestä kappale kappaleelta, päästäen hänet viimeisten biisien ajaksi täyteen flow'hun. Myös yleisö innostuu ja nousee seisomaan. Kappale Miksi en lähtisi kaupunkiin (2018) alkaa soida ja näkemisen lisäksi kuulen ihanan retrohengen parhaiten Litkun sointujen nousuissa ja laskuissa: "Ja yö saa minut nauramaan / Yö tekee minusta hauskemman jotenkin / Miksi en lähtisi kaupunkiin? / Heittäisin murheet töhiksiin".

Kiitos Litku. 12 pistettä, voitto!

Kuva Litkusta: luovarecords.com/litkuklemetti
Arvio: Rosanna Ilo Liuski

Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.KATRINA is Now Playing in Tampere Photo
Young Katrina leaves her safe home in Ostrobothnia and goes on Johan's journey, wants to trust the charming mouthpiece. From a housekeeper's daughter to a sailor's mook, child's feet on the feet, bread flour in the tight. And yet: strength and self-belief in the gaze. A modest life appears meaningful and grand.

TTT-Klubs February Starts With Visits From Top Guitarists and Black Humor From Iceland Photo
The season of Tampere Työväen Teatter's restaurant stage has started off lively. During February, you can feel the atmosphere of 17 performances in the intimate hall of TTT-Klub. The whole includes theatre, music, stand up - according to the viewer's choice.

CHAIRS is Now Playing in Tampere Photo
In the world-famous comedy by Eugéne Ionesco, an old couple is waiting for influential guests, because the man wants to leave a message for posterity. However, he does not know how to perform, so a professional speaker is ordered to help.

ANASTASIA is Now Playing in Tampere Photo
Tampereen Teatteri was the first in Finland to premiere the brilliant  Anastasia musical! Our theater was granted permission to make its own version of the musical that premiered in 2016 and conquered Broadway.


From This Author - Rosanna Liuski

Rosanna Liuski has been passionate about theatre for the past decade. Her biggest achievements as an actor have been in Rambo at Finnish National Theatre, directed by Elina Kilkku, 2015; ... (read more about this author)


Review: FANNY AND ALEXANDER at Helsinki City TheatreReview: FANNY AND ALEXANDER at Helsinki City Theatre
December 31, 2022

What did our critic think of Fanny and Alexander?

Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.
December 5, 2022

Arvio: Litku on se juurtunut, mutta haaveileva isosisko, joka näyttää esimerkillä miten olla oma itsensä. Litku Show 2022.

Review: CATS THE MUSICAL, International TourReview: CATS THE MUSICAL, International Tour
November 9, 2022

What did our critic think of CATS International Tour?

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan NäyttämölläARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä
October 5, 2022

What did our critic think of Vantaan näyttämön Kissat?

Review: PRISCILLA BY SAMUEL HARJANNE AT HELSINKI CITY THEATREReview: PRISCILLA BY SAMUEL HARJANNE AT HELSINKI CITY THEATRE
September 23, 2022

What did our critic think of PRISCILLA BY SAMUEL HARJANNE AT HELSINKI CITY THEATRE? Priscilla is a heartwarming, boogie-along jukebox musical of your favorite disco hits! Filled with beaming lights, glitter and meaning Priscilla reminds how not to take life so seriously, not it's brights nor its storms - and one will always end up finding like-minded people. Even from the mids of a desert!