Essee: Jos silmäsi sinut viettelee, revi se irti, äläkä kivitä viettelijää — Rinne VS. Nummisuutarit

Hei Aleksi ja kaikki muutkin Jeesuksen tai Dionysuksen ystävät. Täällä kirjoittaa entinen konservatiivi, kristinuskon apologi. Nykyinen erotiikanystävä ja thespiaani.

By: Feb. 20, 2024
Essee: Jos silmäsi sinut viettelee, revi se irti, äläkä kivitä viettelijää — Rinne VS. Nummisuutarit
Get Access To Every Broadway Story

Unlock access to every one of the hundreds of articles published daily on BroadwayWorld by logging in with one click.
Existing user? Just click login.

Kuulkaa Ilon sanoma:

Jos silmäsi sinut viettelee, revi se irti äläkä kivitä viettelijää

Hei Aleksi ja kaikki muutkin Jeesuksen tai Dionysuksen ystävät. Täällä kirjoittaa entinen konservatiivi, kristinuskon apologi. Nykyinen, Luojan kiitos, erotiikan ystävä ja pakanahtava thespiaani, edelleen väleissä Jeesukseen tai paremmin kuulostaen Yeshuan kanssa, tuo mies, joka “— syö ja juo, ja te (uskonnolliset fariseukset) sanotte: ’Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja syntisten ystävä! Mutta Viisauden tunnustavat oikeaksi kaikki Viisauden lapset.” (Luukas 7:34-35). Vielä tärkeä lukuavain: aina, kun puhun juutalaisuudesta, viittaan sillä Jeesuksen aikaiseen juutalaisuuteen ja kristinuskon näkökulmasta sanoen Vanhaan Liittoon.

Lahden Nummisuutareiden esityksen jälkipuinneista Aleksi Rinteen mielipidekirjoituksen myötä mieleen nousee Raamatun kertomus, jossa erästä naista syytetään huorinteosta julkisesti. Fariseukset, nämä tuon ajan juutalaislain, eli uskonnollisten säännöstöjen mestarit ja moraalinvartijat olivat saaneet erään naisen kiinni itseteossa (epäilyttävää, eikö) ja haastaneet Jeesusta: eikö laissa sanota, että nyt kiviteteään? Ja Jeesushan vastasi: se joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven.

Keskustelu Nummisuutareiden “seksuaalisesta kuvastosta” on ollut julkinen ja seuraukset brutaaleja ottaen huomioon sen, että Aleksi Rinne oli selkeästi tulkinnut asioita omasta maailmankuvastaan käsin — niin kuin me kaikki teemme, kun katsomme taidetta.

Jeesus kuitenkin muistutti aina, että "älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi”. Hänen ankarimmat ohjeensa, kuten otsikossa käyttämäni silmien repiminen, kohdistui aina juuri uskonnollisiin, vanhan liiton fariseuksiin: ihminen ei yllä Jumalan pyhyyteen omilla yrityksillään. Toista himoitsevan tulisi itse repiä silmät päästään (Matt. 5:29) Huom! Ei tuomita tai kivittää himon aiheuttajaa. Mutta onneksi ankaralle laille on myös toinen vaihtoehto, nimittäin armon vastaanotto, joka johtaa syntisten jalkojen pesemiseen ja veden viiniksi muuttamiseen.

Suurin kohu on ymärtääkseni syntynyht Aleksin oman, julkisen tulkinnan herättämästä joukkotuohtumisesta. Kysynkin nyt sinulta, Aleksi: miksi halusit tehdä tästä julkisen keskustelun? Jos olet huolissasi oppilaittesi altistuksesta seksuaaliselle kuvastolle, aloittaisit esimerkiksi TikTokin kieltämisestä, jossa voi tulla vastaan paljon suorempaa, seksuaalista kuvastoa puolivahingossa. Kuten tosielämä, myös Tiktokin algoritmi toimii seuraavanlaisesti: se, mihin kiinnität huomiota, lisääntyy. Psykologian termein tätä ilmiötä voidaan kutsua esimerkiksi sanoin vahvistusharha, skeemoihin perustuva havainnointi, kenties itsensä toteuttava ennustus.

Jos ja kun jollekulle on lapsesta asti kerrottu, miten maailma makaa, jää levy ikävä kyllä helposti päälle. Itse tarvitsin taannoin kultahtavan opetuslapseuskoulun Lontoossa, jotta havahduin kristinuskon hurksauden ikävän yleiseen tekopyhyyteen. Enää ei yllättä, että tosielämän pedofiilit löytyvät juuri konservatiivisimmista lafkoista, esimerkkinä surullisen kuuluisa katolinen kirkko. Valitettavasti siis tunnistan Aleksin seksuaalisissa tulkinnoissa omaa, terveen erotiikan pelkoani, kun koin, etten saanut uskontoni takia harjoittaa tai nauttia omasta, vahvasta seksuaalisuudestani. Mietin, että “joskus avioliitossa sitten, aamen”, pitäen jopa kuminauhaa ranteeni ympärillä, jolla näpsäytin itseäni aina, kun sain seksuaalisia ajatuksia. Noh, se oli käytössä vain yhtenä kuumana, kosteana kesäpäivänä paritoleirillä ja lopulta ymmärsin onneksi itsensä satuttamisen höpsöyden. Koko ysiluokan ajan kuitenkin kannoin siveyssormusta Jeesuskselle. Se oli niin romanttista.

Puhtaiden, hyvien arvojen kannatus on hyvä asia. Ymmärrän, miksi kristillisen koulun rehtori kokee kauhistusta ja haluaa suojella oppilaitaan.

“Älä tule tänne”, sanoin minäkin himoajatuksilleni 8-luokkalaisena

Sydäntäni liikutti Aleksin kauhistelun sijaan hänen kuvaileman 8-luokkalaisen reaktio: hän ilmeisesti pelkäsi kohtausta, jossa känninen Esko (Tuomas Korkia-Aho) ryömii yleisöön. Toisaalta, nuorten teatterikokemukseen mahtui laaja skaala eri tunteita, kuten Keskisen, Maijalan ja Jämsén vastauksessa todetaan. Sitä taide tekee: se herättää tunteita ja ajatuksia.

Pelko, etenkin perusturvallisessa paikassa selvien näyttelijöiden ja harjoitellun tilanteen äärellä, kertoo turvattomuuden tunteesta, jonka juurisyy on jossain syvemmällä, kuin hukassa olevan pojankoltiaisen, fiktiivisen hahmon äkillisessä lähestymisessä. Joku päivä nimittäin tämä nyt 8-luokkalainen joutuu kohtaamaan uhkaavia tilanteita, halusi hän tai ei. Kukaan ei ole täysin turvassa agressioilta tai elämän erotiikalta kehdosta hautaan, ei vaikka kuinka rukoilisi Jeesusta. Ja jos nyt oikein tästä näpäyttäisin, niin alkukirkon syntyaikoina kaikki apostolithan kuolivat ilosanoman takia. Vain yksi, Johannes, selvisi vainoista ja kuoli vanhuuteen. Mutta niin muuttuu maailma ja Jeesuksen nimeen elävät voivat elää vailla kuolemanvaaraa ja kirjoitella mielipiteitään julkisille palstoille —  ja kuten nyt on käynyt —  aihteuttaa väkivallanuhkaa muille.

Varokaa tuomasta hurskaita tekojanne ihmisten katseltavaksi, muuten ette saa palkkaa taivaalliselta Isältänne

Matteuksen kirjoituksissa kerrotaan, miten rukous kannattaisi tehdä yksityisesti, eikä “toitottaen, tekopyyhästi, jotta ihmiset kiittelisivät”. Jotain tällaista on ehkä tässä kohussa nyt käynyt. Aleksi, kysyn uudestaan: miksi halusit tehdä tästä julkisen keskustelun? Epäilen, että tavoitteesi oli syöstä produktiolaiset kriisipalaveriin, mutta näin on kuitenkin käynyt. Jos olisit kohdellut lähimmäistäsi, kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan, olisit kenties ottanut yhteyttä produktioon ja Taidetestaajahankkeeseen yksityisesti ja selvittänyt tilanteen “salassa”, sillä: “Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut." (Matteus 6:3). Kivitys ei kuulu Jeesuksen pravuureihin. Ja a— jos vastaat, että Jeesus käski kivetysuhan alla ollutta naista elämään ilman syntiä, se on Herramme Jeesuksen tehtävä, ei Aleksi Rinteen tehtävä. Ja siihen armon- ja rakkaudenkokemukseen tarvitaan henkilökohtainen suhde Jeesukseen (ja/tai Pyhään).

Pakko antaa vielä krediitit Aleksin erotiikkasilmälle

Kaikki nämä yksityiskohtaiset tulkintasi siitä, miten “kenkä menee peppuun ja Esko alkaa huokailla orgastisesti” olivat mielenkiintoisia. Esimerkiksi, vaikka itse haaveilen eroottisen Rocky Horror Shown ohjaamisesta, näin silti tämän kohtauksen yksinkertaisesti munille potkaisemisena. Hidastus toimi teknisenä keinoa sille, ettei käy huonosti. Ja mitä tulee hassuihin kenkiin, tulkitsin niiden olevan hahmosuunnittelu-jatkumoa tukkatyylille, joka viittasi mielestäni old-school jenkkikulttuuriin housujenkin myötä. Lopulta tämä kaikki viittasi taas showpainiin, mikä toimi kyseisen kohtauksen tyylilajina oikein herkullisesti. En tiedä, luitko Aleksi opettajien materiaaleja, mutta sieltä varmasti olisi löytynyt avaimia erilaisiin tulkintoihin — joka on se kasvatus- ja koulutusosio, mihin pyysit edelleen vastausta Mielipidekirjoituksessasi 16.2.2024. Ja juuri siksi Taidetestaajathanke, kuten muukin taide, on elintärkeätä. Se estää kuplautumisen.

Kupalutuminen on kaikista vaarallisinta. Sen ehkäisemiseksi tarvitaan juuri koulutusta ja kulttuuria, myös kristityille nuorille. Taide on erinomainen keino tulla katsomaan elämän rumiakin puolia ja muodostaa siitä omat, henkilökohtaiset mielipiteensä. Aina saa olla eri mieltä. Aina ei tarvitse viihtyä ja tarvittaessa esityksestä voi aina poistua. Olet kristitty tai et, tässä maailmassa sinun on kuitenkin elettävä. Ja ennen kuin älähdät, että “olkaa maailmassa, muttei maailmasta”, kuten Paavali sanoo, niin jeps, Paavalihan viittaa nimenomaan Vanhaan liittoon, juutalaisten uskonnollisuuteen. Paavali oli itse alunperin konservatiivi juutalainen, kristittyjen ja armon vainoaja. 

Loppusanat ja muutama lähde

Lopulta haluan sanoa kaikille, myös 8-luokkalaisille kristityn koulun nuorille: erotiikkaa ei tarvitse pelätä. Jos itse koet ahdistavaksi sen, että tulkitset arkisia asioita, esim. mehun roiskumista siemensyöksynä, älä jää ajatuskesi kanssa yksin. Tulet toivottavasti huomaamaan, että seksihalut ja mielikuvat ovat normaaleja ja usein tahdosta riippumattomia. Ja kuten tiedämme, jos yrittää olla ajattelematta “pinkkiä eelfanttia”, näkee varmasti sekä pinkkiä, että elefantteja ja Luoja ties kohta pinkkejä elefantteja kaikkialla!

Terveydenhuollon alalle tulevana (fysioterapeutti, AMK) haluan myös muistuttaa, että seksuaaliset pakkoajatukset, joista olen itsekin taannoin kärsinyt, voivat olla merkki esimerkiksi pakko-oireisesta häiriöstä (Rovasalo 2022: Pakko-oireinen häiriö, Dodecim) jonka juurisyyt tulee selvittää ammattilaisten kanssa. Koval ym. tutkimuksen mukaan taas seksuaalisen objektivoinnin havaitsemisella — esimerkiksi teatteriesitystä arvioivassa kirjoituksessa — on epäsuora vaikutus negatiivisiin ja itsetietoisiin tunteisiin, jotka muotoutuvat itseobjektivoinnin kautta (Koval ym. 2019: How does it feel to be treated like an object? Direct and indirect effects of exposure to sexual objectification on women’s emotions in daily life).

Toivon kaikille osallisille, myös sinulle Aleksi, itsemyötätuntoa ja armoa itseä ja toisia kohtaan. Elämä on iloleikki, nautitaan kun vielä olemme elossa!

Dionysuksen ja Jeesuksen nimeen, tilulii!

Rosanna Ilo Liuski

Essee: Jos silmäsi sinut viettelee, revi se irti, äläkä kivitä viettelijää — Rinne VS. Nummisuutarit
Kuva: Tommi Mattila Videos