BWW Haastattelu: Katriina Honkanen, Nainen Rosvojen takana

BWW Haastattelu: Katriina Honkanen, Nainen Rosvojen takana

Katriina Honkanen, kerro Rosvojen käsikirjoitusprosessista. Olen kuullut huhuja, että se on ollut intensiivinen.
/Aloitin esitutkimukset 2004. Luin Heikki Ylikankaan kirjan Nurmijärven Rosvot, Suomen historiasta ja naisten- sekä lasten asemasta, tapakulttuurista, ynnä muuta. Sitten aloin kirjoittaa ja säveltää rintarinnan, sillä laulut ovat hyvin pitkälti näytelmän henkilöiden sisäisiä monologeja. Tai sitten ne kuljettavat tarinaa, kommentoivat tai vähän ennustavat tulevaa. Hain hieman kansanballaadimaista otetta sekä tähän tarinaan, että musiikkiin.

Kerro lisää musiikin rakentamisesta esitykseen. Miten ne kertovat tulevasta?
/Hahmot ikään kuin pohtivat ääneen tulevaa kohtaloaan.

Kuulemmeko musiikillisesti dialogia?
/Ei varsinaisesti, ainakaan musikaalimaista, jossa kaksi henkilöä pohtisivat yhdessä. Kyllä nämä ovat selkeästi näiden henkilöiden sisäisiä tuntoja. Yksi virsi on duetto, jossa molemmat laulavat omalta kannaltaan ja näkökulmaltaan siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Keitä ohjaajia itse ihailet?
/Luonnollisesti entistä opettajaani Jouko Turkkaa, joka oli erittäin nerokas ohjaaja. Kari Heiskanen on myös tehnyt ihan todella hienoja teoksia. Mikko Roiha, Miko Jaakkola sekä Liisa Mustonen ovat myös upeita.

Käytätkö itse joitain Turkan metodeita ohjaustyössäsi tai lämmitysharjoitukseksi? Ei ehkä niitä radikaalimpeja, mutta jotain keholähtöistä kuitenkin?
/Tottakai, kun olen saanut koulutuksen sitä kautta, niin tietenkin ne asiat sieltä tulee. Aikoinaan opetin kansanopistossa vuoden näyttelijäntyönlinjalla, niin mun tuli oikein pohtia että mikä se minun metodini on; miten minä lähestyn näyttelijäntyötä? Ja tajusin, että kyllähän se tietenkin tulee siitä neljän vuoden koulutuksesta. Teen positiivisen kautta enemmän kun negatiivisen. Olen hyvin tiukka ja vaadin todella paljon, mutta en myöskään ruoski. Esimerkiks virhe... on vain virhe. Ei se ole mitenkään fataalia. Mutta jos ihminen ei anna kaikkeaan lavalla, niin se on tosi surullista, että se pitäisi yrittää ohjaajana sieltä sitten löytää.

Millainen on hyvä ohjaaja?
/Ammattiryhmässä ohjaajan tehtävä on enemmän pureutua kokonaisuuteen, koska silloin näyttelijät hoitavat näyttelijäntyön ja ohjaajan tehtävä ei tällöin ole olla ns. "kouluttajana". Harrasteteatterissa siihen tulee sitten se koulutuksellinen aspekti kyllä mukaan. Harrastajissakin on paljon sellaisia, joita voi ohjata kuin ammattilaisia. Itse koen, että hyvä ohjaaja on sellainen, joka toteuttaa sitä omaa näkemystään, mutta antaa näyttelijälle mahdollisuuden tuoda se oma näkökulma siihen henkilöhahmoon. Tässä teoksessa yksityiskohdat ovat tarkasti harjoiteltu. Siellä on musiikkia, siellä on iso joukko ihmisiä! Olen tehnyt tähän esitykseen skenografian niin, että se on elävä elementti: lavalla olon tulee olla tosi tarkkaa, että missä ollaan ja mitä tapahtuu. Jätän katsojille kuitenkin varaa tulkita valintani.

Miksi Taaborin Rosvot tulee ehdottomasti nähdä?
/Ensinnäkin tämä on kantaesitys. Tämä on suurimuotoinen musiikkinäytelmä, jota Suomessa ei ihan hirveästi kantaesityksinä nähdä, eikä varsinkaan kesäteatterissa, nimittäin tällaista aihetta... Se on vakava. Ei ryppyotsainen, mutta teemat ovat vakavia. Rosvot sitoutuu tähän aikaan, vaikka kertookin historiasta. Se ottaa kantaa nykypäivään ja yleisö on kertonut kokemuksistaan, että lavan tapahtumat ovat kuin tästä päivästä, vaikka ovatkin 200 vuotta vanhoja. En ole lähtenyt tekemään yhteiskunnallista kannanottoa tai historiallista dokumenttia; olen lähtenyt tekemään näytelmää, joka tuottaa ihmisissä tunteita.

Ja niin Rosvot-balladi kyllä tuottaakin!

Rosvot palaavat Taaborille 14.8. Varaa lippusi tästä.

Artikkeli: Rosanna Liuski

BWW Haastattelu: Katriina Honkanen, Nainen Rosvojen takanaRelated Articles View More Finland Stories   Shows

From This Author Rosanna Liuski