Skip to main content Skip to footer site map
ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä

Omasta mielestäni Chorell on ollut aikaansa edellä ja omannut tarkan silmän, vaikkakin näytelmässä seikkailee mielestäni pelkistettyjä nais-stereotypioita.

Kirjoittanut: Walentin Chorell
Ohjaus: Simo Lappalainen
Tuottaja: Maija Lappalainen
Näyttelijät: Terhi Kaunismäki, Laura Koskenkari, Arttu Lavi, Anne-Mari Godlewski, Mari Lähteinen, Laura Raivio, Saara Salo, Pirjo Saariokari, (Martti Valli)
Puvustus: Paula Merta, Pirjo Peltonen ja Erja Kaunismäki
Lavastus: Marko Löllö
Markkinointi: Osmo Rahikainen, Arttu Lavi Kuvat: Mikael Rekola Graafinen Suunnittelu: Arttu Lavi

Näytelmän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä

Sanon heti aluksi, että pidin paljon Vantaan näyttämön Kissat esityksestä. Sen on kirjoittanut Walentin Chorell, joka sai paljon kritiikkiä naiskuvastaan 60-luvun Suomessa. Omasta mielestäni Chorell on ollut aikaansa edellä ja omannut tarkan silmän, vaikkakin näytelmässä seikkailee mielestäni pelkistettyjä nais-stereotypioita. On ahkeraa ja rujoa, alistuvaa ja ujoa, tomeraa ja työlästä. Vaikka naiskuvat ovat karikatyyrisiä, ne toimivat juuri tässä näytelmässä. Onneksi Chorelilla on ollut myös silmää kritisoida miestenkin toljailuja naishahmojen suulla näytelmän loppupuolella.

Esiintyjillä oli hyvä ryhmähenki, etenkin tehtaan alkuperäisillä työntekijöillä. Tilanteet, erityisesti heidän väliset ja aloittamat, tosiaan uskoi ja tunnelma oli tiivis akvaario-tyylisessä, yhden sijainnin esityksessä.

Ainoastaan alussa on hieman outo fokus, ottaen huomioon, että uusi tyttö ei olekaan esityksen päähenkilö. Siinä pohjustetaan kyllä hyvin epämiellyttävä, seksuaalinen tilanne, joka loppujenlopuksi paljastuu esityksen pääaiheeksi - vaikka tosin kahden toisen roolihahmon välillä. Juonenkäänteitä tulee ja niistä on ohjattu ennakointia ehkä vähän liiankin hyvin.

Vaikka työvaatteet olivat kaikilla samat, tykkäsin, että pukusuunnittelijat Paula Merta, Pirjo Peltonen ja Erja Kaunismäki olivat suunnitelleet uudelle työntekijälle selkeästi erinäköiset alusvaatteet, kuin niille, jotka olivat pitkään olleet töissä. Myös Marta Porschen (näyttelijänä hienosti ylästatusta vetävä Anne-Mari Godlewski) statusta nostetaan komealla pukeutumisella.

Kiitos Marko Löllölle myös yksinkertaisesta, mutta toimivasta lavastuksesta, mutta erityisesti vintagelehti yksityiskohdasta!

Ainoa selkeä miinus, mikä jäi leijumaan esityksestä oli vaihto pimeässä. Se on aina riski ja yleensä tehtävä vaihto toimii teatterin taialla vaikka himmeissäkin valoissa. Himmeydestä puheenollen olisin rakastanut, jos pukuhuoneen valot olisivat pysyneet himmeinä erääseen tärkeään "tunnustukseen" asti.

Heikkoa lenkkiä ei näyttämöllä ollut. Kuitenkin lempihahmoihini lukeutui tällä kertaa "comedy-relief" Anna, jonka oli hienosti paikannut Pirjo Saariokari. Ammattimaisimman vedon veti monitaituri Terhi Kaunismäki, joka esitti Magdaa, lauloi, nauroi ja uskalsi olla herkästi läsnä. Arttu Lavi (kiitos kutsusta) veti Seijan roolin uskollisesti, mutta rempseästi.

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä
Terhi Kaunismäki

Mitä tulee herkkyyteen, olisin kaivannut sitä kokonaisvaltaisesti enemmän. Aiheet olivat vakavia ja Kissat onnistuivat esittämään meille tärkeitä teemoja "teknisesti" ja pintapuolisesti. Viihdyin siis ja uppouduin mukaan, mutta olisin halunnut enemmän tilaa hengitykselle ja aikaa tunteille.

Kutkuttavinta tässä esityksessä ja sen paikkakeskeisyydessä oli, että pystyi eläytymään mukana eri vaiheet. Nyt ovet ovat kiinni. Nyt valot sammuvat. Joku kävi nyt suihkussa. Tuossa on sohva, jossa voi levätä. Aivot pysyivät mukavan virkeinä ja lavakuvat toimivat, kiitos ohjaaja Simo Lappalainen.

Onneksi maailma on mennyt eteenpäin noista ajoista, vaikka tietyt osat ihmisyydestä ovat läsnä edelleen. Ennen kaikkea heikomman puollustaminen. Slava Ukraini!

Teksti: Rosanna Ilo Liuski

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä
From This Author - Rosanna Liuski

Rosanna Liuski has been passionate about theatre for the past decade. Her biggest achievements as an actor have been in Rambo at Finnish National Theatre, directed by Elina Kilkku, 2015; ... (read more about this author)


Review: CATS THE MUSICAL, International TourReview: CATS THE MUSICAL, International Tour
November 9, 2022

What did our critic think of CATS International Tour?

ARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan NäyttämölläARVIO: W. Chorellin KISSAT Vantaan Näyttämöllä
October 5, 2022

What did our critic think of Vantaan näyttämön Kissat?

Review: PRISCILLA BY SAMUEL HARJANNE AT HELSINKI CITY THEATREReview: PRISCILLA BY SAMUEL HARJANNE AT HELSINKI CITY THEATRE
September 23, 2022

What did our critic think of PRISCILLA BY SAMUEL HARJANNE AT HELSINKI CITY THEATRE? Priscilla is a heartwarming, boogie-along jukebox musical of your favorite disco hits! Filled with beaming lights, glitter and meaning Priscilla reminds how not to take life so seriously, not it's brights nor its storms - and one will always end up finding like-minded people. Even from the mids of a desert!

BWW Arvio: Tama poyta on tehty maailmanpuusta, KellariteatteriBWW Arvio: Tama poyta on tehty maailmanpuusta, Kellariteatteri
August 3, 2022

Mitä Liuski ajatteli Kellariteatterin esityksestä?

BWW Arvio: OLEN SUOMALAINEN on rento, yhteinen nostalgiatrippi Kari Tapion elamaanBWW Arvio: OLEN SUOMALAINEN on rento, yhteinen nostalgiatrippi Kari Tapion elamaan
July 27, 2022

Olen suomalainen tuo Kari Tapion elämän lavalle iloineen ja suruineen, kuten ohjaaja-koreografi Osku Heiksanen lupaa käsiohjelmassa. Myös mielenkiintoista oli lukea, että Karin Tapion poika Joona on auttanut esityksen teossa, jakaen muistoja isästään. Esitys on saanut ensi-iltansa 2019.