SAMMANFLÄTADE Continues This Week at Dramaten

Performances continue through 2 December.

By: Nov. 27, 2023
SAMMANFLÄTADE Continues This Week at Dramaten

Två livsöden flätas samman, 50 år efter militärkuppen som förändrade allt.

Veronica Sveréus föddes i Chile 1972 och kom till Sverige som nästan 4-åring. I adoptionsbrevet stod det att det inte gått att hitta mamman. Att man försökt i nio månader, utan resultat. Alldeles nyligen fick hon reda på att informationen i brevet är falsk. I själva verket stals hon som barn och såldes till Sverige av korrupta tjänstemän. Veronica har tappat det spanska språket och har aldrig haft någon kontakt med chilensk kultur.

America Vera-Zavala föddes 1976 och kom till Sverige som nästan 4-åring, tillsammans med sina föräldrar. Hemma åt de chilensk mat, lyssnade på chilensk musik och gick på demonstrationer mot regimen.

Nu står de på scen i en föreställning om två människoöden som flätas samman, om en smutsig adoptionsindustri och om ett Sverige som stod för internationell solidaritet, men köpte in stulna barn. En berättelse som på många sätt startar med militärkuppen i Chile 11 september 1973.

Uppsättningen är skapad av America Vera-Zavala, dramatiker, regissör, författare och aktivist. På Dramaten har hon tidigare satt upp Svenska hijabis, Muslim Ban, Musik för en no-go zon och Exil Bergman. Veronica Sveréus är idag chef för en öppen psykiatrisk enhet. Nu står hon på en teaterscen för första gången.
Videos