Skip to main content Skip to footer site map

En Skruvad Komedi Om Identitet Och Könsroller – Nordenpremiär För Vem är Schmitz?

En Skruvad Komedi Om Identitet Och Könsroller – Nordenpremiär För Vem är Schmitz?

Vad är manligt och vad är kvinnligt? Hur identifierar vi en person i den roll hen spelar? Det handlar om fördomar, förväntningar, illusioner och missuppfattningar.
- Vem är Schmitz? är en skruvad komedi, lite som en sitcom faktiskt. Men med ett tragiskt slut, säger regissören Ildikó Gáspár. Pjäsen är skriven av den schweiziska dramatikern Lukas Bärfuss. Nordenpremiär 6 december på Studion.

Det är oroligt bland leverantörerna i Pakistan och bara Schmitz kan rädda situationen. På beställning förvandlas hen från kvinna till man för att förhandla om bolagets intressen. Men vem är Schmitz? En man som föddes i fel kropp? En kvinna som poserar som man? Vilka är förväntningarna? Och hur långt kan företaget gå i sin exploatering av personalen?

- Vi spelar alla våra roller och om någon inte passar in rubbar det ordningen. Pjäsen handlar om det omöjliga att inte ha fördomar och om en längtan att duga inför andra utan att bli definierad som något annat än en människa, säger Ildikó Gáspár, som kommit hit från Ungern för att regissera på Göteborgs Stadsteater.

Vem är Schmitz? är skriven av den schweiziska författaren och dramatikern Lukas Bärfuss, som nyligen fick Georg Büchner-priset, det största tyskspråkiga litteraturpriset.

- Jag tycker om Lukas Bärfuss pjäser. Han är väldigt lyhörd för sociala frågor och försöker få oss att öppna ögonen för problem som vi inte vill ta itu med. Han gör det smart och alltid med en stor portion humor.

- Vem är Schmitz? betraktar nutidsmänniskan, med sina tillkortakommanden, sin anpassningsförmåga och sin desperata jakt på framgång, och det i den absurda komedins namn. Lukas Bärfuss är en av Europas vassaste dramatiker och Ildikó Gáspár är en av Ungerns nya begåvade regissörer, säger Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater.

Ildikó Gáspár är en ungersk regissör som arbetat på de största ungerska teatrarna. Hon har även regisserat i Tyskland, Litauen och Serbien. Bland uppsättningar kan nämnas Josef och hans bröder av Thomas Mann, Maria Stuart av Friedrich Schiller, Macbeth av Shakespeare och The Fatherless av Csaba Mikó.

Vem är Schmitz?
Originaltitel: Frau Schmitz (urpremiär 2016 i Zürich)
Nordenpremiär 6 december på Studion

Av: Lukas Bärfuss
Översättning: Marc Matthiesen
Regi: Ildikó Gáspár

Med: Victoria Dyrstad, Fredrik Evers, Karin de Frumerie, Josefin Ljungman, Ylva Olaison, Emilie Strandberg, Jesper Söderblom, Carl-Markus Wickström

Scenografi och kostym: Lili Izsák
Mask: Katrin Lind
Ljus: Tamás Bányai
Kompositör: Tamás Matkó
Ljud: Marcus Lilja
Video: András Juhász
Dramaturg: Joel Nordström
Teaterförlag: Nordiska ApS Köpenhamn


Featured on Stage Door

Shoutouts, Classes, and More from Your Favorite Broadway Stars

Related Articles View More Sweden Stories

More Hot Stories For You