Skip to main content Skip to footer site map

Review: TEATERKONCERT C.V. JØRGENSEN at Aarhus Teater

Hvor går man hen, når alt går ned?! Sådan starter Siff Vintersol Aarhus Teaters "Teaterkoncert C.V. Jørgensen". På behørig afstand bag en skærm, mens hun nyser.

Review: TEATERKONCERT C.V. JØRGENSEN  at Aarhus Teater

******

Hvor går man hen, når alt går ned?!

Sådan starter Siff Vintersol Aarhus Teaters "Teaterkoncert C.V. Jørgensen". På behørig afstand bag en skærm, mens hun nyser. Publikum forstår den fine hentydning. Svaret er egentlig også ret enkelt. For selvfølgelig bør vi gå i teateret, når alt går ned!

Aarhus Teater er tilbage med sikre forholdsregler efter Corona lukkede alt ned. Denne mandag aften er det desværre sparsomt med publikum. Knap 100 er vi i den smukke sal. Ærgerligt for skuespillerne, men bestemt et plus for os på tilskuerrækkerne, der i den grad får serveret en intimoplevelse udover det sædvanlige.

Det kan på ingen måde have været nemt at øve dette forløb. Jeg har fulgt med på sidelinjen, hvor historier om zoom-øvning og naboernes klager vidner om den store udfordring. For hvordan synger man f.eks. med forsinkelse på nettet?! Man kan dog ikke mærke det på scenen. Tværtimod føles det som om, at skuespillerne har fået ekstra blod på tanden efter den ufrivillige pause.

Bag forestillingen står det kendte makkerpar Nikolaj Cederholm og Kåre Bjerkø. Jeg har været heldig at se en del af deres samarbejdsproduktioner, der nærmest altid har begejstret mig. Derfor er det også med store forventninger, jeg sætter mig i salen. Mit kendskab til C.V. Jørgensen er ikke stort. Jeg kender dele af repertoiret tilbage fra barndommen, ligesom jeg så ham live tilbage i 90'erne. Derfor ser jeg det som et "velkommen" til universet. Og sikken et!

Cederholm og Bjerkø er kendt for vilde, umulige og overdrevne forestillinger med udstyrsstykker, der efterlader publikum mundlamme. Her toner de det hele ned. Holdt i 70'er-brune farver køres alt fra scenografi til kostumer ned, hvilket overlader opmærksomheden til musikken og teksterne. Genialt! Ligeså går makkerparret ud af deres sædvanlige form ved ikke at have et band på scenen. Denne gang har de til gengæld sat fokus på, at skuespillerne har skullet kunne spille på instrumenter. Noget der giver et helt andet flow og andre muligheder scenisk. Det er en fornøjelse at få lagt et ekstra lag på forestillingen, hvor skuespillerne pludselig med største selvfølge også mestrer et instrument.

Teaterkoncerter kan noget særligt og er muligvis derfor en af mine favoritteatergenrer. At tage en tekst, gennemarbejde den og sætte et billede på giver ofte nyt liv til en kunstner eller sang. Således lykkedes det også for "Teaterkoncert C.V. Jørgensen". Musikken svinger i alt fra Melodi Grand Prix til jazz til club til... Det virker som om, at der ingen grænser er for fantasien. Der er heller ikke grænser for mine fortolkninger af billederne. I mit hoved er jeg både i Berlin i 30'erne, til clubparty i New York, i en stumfilm og mange andre steder.

Kostumerne går fra brun og grå tweed og strik til nærmest nøgen. Her ser vi rigtige kvinder og mænd - præcis som de er skabt. Her er det tilladt at være grim både i mimik, dans og sang.

Koreografien er skabt af Anja Gaardbo og klæder forestillingen. Som typisk Cederholm og Bjerkø-signatur skal skuespillerne kastes ud i vilde fysiske udfordringer, mens de synger. De fleste har jeg set før, men det gør dem ikke mindre imponerende. Således bliver "Elisabeth", "Altmuligmanden" og "Sæsonen er slut" min aftens tre højdepunkter, hvor dans, sang og musik går op i en højere enhed!

Scenografien er denne gang enkel langt hen ad vejen, og er kreeret af Jon Stephensen. Første akt kommer på denne måde til at fremstå nærmest helt ren og enkel. Andet akt får mere club-stemning i både scenografi og lyd. Her trylles og skabes magi, når man kører store kasser rundt på scenen, alt imens vi føres væk i et festlig univers.

Holdet består denne gang for mit vedkommende af en del nye bekendtskaber. Tue West er et fantastisk input, da hans stemme egner sig mere end fortrinligt i det C.V.'ske univers. Det er længe siden vi er beriget med musik fra hans hånd, og det er spændende at se ham i en ny kontekst. Emil Prenter har et fantastisk entertainergen, som jeg glæder mig til at følge. Ligesom de to unge kvinder Siff Vintersol og Simone Tang bringer noget spændende og vildt med sig. Generelt er det et utrolig spændende, dygtigt og velsyngende og -spillende cast hele vejen rundt, der alle bidrager med noget forskelligt.

"Teaterkoncert C.V. Jørgensen" er et stærkt velkommen tilbage fra Aarhus Teater til publikum. I denne tid, hvor kulturlivet i den grad bløder efter Corona, er det vigtigere end nogensinde, at vi bakker op og besøger landets teatersale. Aarhus Teater har taget alle forholdsregler, og med mundbind på var det en tryg oplevelse at se denne smukke forestilling.

HOLDET BAG:

C.V. Jørgensen

TEKST & MUSIK

Nikolaj Cederholm

KONCEPT & ISCENESÆTTELSE

Kåre Bjerkø

MUSIKALSKE ARRANGEMENTER

Jon Stephensen

SCENOGRAFI

Anja Gaardbo

KOREOGRAFI

Jonas Bøgh

Sune Verdier

LYSDESIGN

Line Bech

KOSTUMER

Malte Oscar

LYDDESIGN

MEDVIRKENDE:

Nive Nielsen

SKUESPILLER & SANGER

Tue West

SANGER & MUSIKER

Mark Linn

SKUESPILLER & SANGER

Nana Schwartzlose

SANGER & MUSIKER

Simone Tang

SKUESPILLER & SANGER

Emil Prenter

SKUESPILLER & SANGER

Carl-Christian Riestra

SKUESPILLER & SANGER

Johan Klitgård

SKUESPILLER & SANGER

Siff Vintersol

SKUESPILLER & SANGER

Billede : Emilia ThereseReview: WEST SIDE STORY at Operaen Photo
What did our critic think of WEST SIDE STORY at Operaen? Leonard Bernsteins udødelige klassiker West Side Story har fået nyt liv på operaen i København og dette er gjort med en kærlighed for det oprindelige værk sikkert ført i havn af instruktør Thomas Bendixen, som har gjort at de 2 timer og 20 min, som forestillingen varer bare flyver afsted og ingen af scenerne bliver på noget tidspunkt kedelige og langtrukken, det glider som smurt i olie. Palle Steen Christensen står for scenografien og her må man bare sige, wow det er gennemtænkt og storslået man bliver ved med at finde nye muligheder til at bruge scenografien og det er som en julekalender, der bliver ved med at åbne sig og afslører nye ting. I de to store hovedroller ses som Maria Emilie Groth Christensen og hun har så meget sødme og fanden i voldskhed, at man ikke kan andet en føle med Maria, hun er en drøm af en Maria. Søren Torpegaard Lund er hendes Tony og ud over han har en drøm af en sangstemme, så spiller han også røven ud af bukserne, så man som tilskuere sidder og hepper på Tony frem til det sidste. Forestillingen spilles på dansk og jeg plejer tit at krumme tæer over de danske oversættelser, men det er faktisk lykkedes Det Kongelige Teater at få en oversættelse, hvor hjerte ikke skal rime på smerte og dette er et kæmpe plus og det er med til, at man let kan se bort fra, at det hele tales og synges på dansk. En helt formidabel forestilling som bare skal opleves, før det er for sent.

WEST SIDE STORY is Now Playing at Det. KGL Teater Photo
Shakespeare’s tragic love story about Romeo and Juliet inspired Leonard Bernstein and lyricist Stephen Sondheim to create the story of the two lovebirds, Tony and Maria, involving two rival street gangs in 1950s New York.

Stevns Sommerspil Præsenterer MØD MIG PÅ CASSIOPEIA Photo
Med Nicolaj Cornelius, Marie Louise Hansen, Sandra Elsfort, Thor Vestergaard, Susanne Breuning, Sune Svanekier og Bjarne Antonisen.

Review: COME FROM AWAY at Fredericia Musicalteater Photo
'Come from away' er en usædvanligt energisk, hæsblæsende og vidunderlig forestilling, der satte gang i alle følelser hos denne anmelder på Fredericia Musicalteater. 


From This Author - Maria Bruun Fanoe


Review: COME FROM AWAY at Fredericia MusicalteaterReview: COME FROM AWAY at Fredericia Musicalteater
October 27, 2022

'Come from away' er en usædvanligt energisk, hæsblæsende og vidunderlig forestilling, der satte gang i alle følelser hos denne anmelder på Fredericia Musicalteater. 

Review: WALLMANS DINNERPARTY 'VIVA' at CirkusbygningenReview: WALLMANS DINNERPARTY 'VIVA' at Cirkusbygningen
September 25, 2022

Wallmans har opskriften på den fuldendte showaften; Sang, dans og socialdining, der smelter sammen i Cirkusbygningens smukke arena.

Review: SUNSET BOULEVARD at Den Jyske OperaReview: SUNSET BOULEVARD at Den Jyske Opera
August 17, 2022

I en fordums tid kunne man med kun ét blik fortælle alt. Her var ikke farver eller stemmer til at fortælle. Kun skuespillerens mimik. Stumfilm var en ædel kunst, og skuespillerne blev feteret som stjerner, der kun fandtes større på himlen. 'Sunset Boulevard' er historien om tiden lige efter; Tiden hvor drømmene var store, men nederlagene og illusionerne større. Andrew Lloyd Webbers musical spilles netop nu af Den Jyske Opera med Tammi Øst i hovedrollen som divaen Norma Desmond.

BWW Review: CABARET  at Aarhus TeaterBWW Review: CABARET at Aarhus Teater
May 6, 2022

Forestillingen Cabaret er stadig højaktuel på trods af mange år på bagen. Aarhus Teater formår at sætte fokus på temaer, der stadig rører sig i samfundet i dag. Altsammen pakket ind i overdådige, glitrende kostumer, effektfuld scenografi og stærke skuespilpræstationer.

BWW Review: SNEFALD  at Aalborg TeaterBWW Review: SNEFALD at Aalborg Teater
November 22, 2020

'Snefald' er en hjertevarm forestilling, der får julehumøret frem.