Persbericht: James Stout Bevorderd Tot Eerste Solist

Persbericht: James Stout Bevorderd Tot Eerste SolistJames Stout bevorderd direct na première Tristan + Isolde

Balletdanser James Stout is bevorderd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, maakte gisteravond zijn promotie bekend, direct na afloop van de première van het ballet Tristan + Isolde. James danst in het ballet de hoofdrol van Tristan, samen met eerste soliste Sasha Mukhamedov (Isolde).
Tristan + Isolde van choreograaf en artistic associate van Het Nationale Ballet David Dawson, is nog tot en met 26 juni te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

James Stout
Het is via de Argentijnse tangodansclub van zijn ouders dat de Canadees-Britse James Stout (Calgary) geïnteresseerd in dans raakte. Al jong schoot hij als danspartner te hulp tijdens de milonga's (dansavonden), daarna nam hij lessen in onder meer ballroom en ballet. Op zijn dertiende belandde hij - "omdat ze jongens nodig hadden" - op de School of Alberta Ballet. Het laatste jaar van zijn opleiding volgde James aan The Royal Ballet School in Londen. In 2007 koos hij, onder meer uit grote bewondering voor voormalig stersoliste Sofiane Sylve, voor Het Nationale Ballet, waar hij sinds augustus 2012 de positie van tweede solist is innam. James behaalde de finales van balletcompetities in Varna, Hong Kong en Beijing.

James danste eerder hoofdrollen in onder andere Mata Hari (Rudolph McLeod), Notenkraker & Muizenkoning (Notenkraker), Giselle (Hilarion), Romeo et Juliette (Romeo), La Dame aux Camélias (Armand Duval) en in vele balletten van artistic associate David Dawson.

"Een trefzekere dienende partner (...) Stout slaagt, ook muzikaal, met vlag en wimpel."
(Armand Duval in La Dame aux Camélias, recensie - De Telegraaf - Bertjan ter Braak)

Fotocredit header: James Stout in Tristan + Isolde
Foto: Hans Gerritsen

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet:

Related Articles View More Dance Stories


More Hot Stories For You

Before you go...

Like Us On Facebook
Follow Us On Twitter
Follow Us On Instagram instagram
   
popup  SHARE